TAO információ TIPP Mix TIPP Mix 1% SZJA
 

Történet

 


„Bármit csinálsz életben, azt vagy profi szinten, vagy sehogy! De semmit ne csinálj csak úgy!”
Kemény Dénes

A Klub eredményei.

2008.: országos bajnoki bronzérem
2009.: LEN-kup- győzelem
2010.: országos bajnoki bronzérem
2011.: országos bajnoki bronzérem
2012.: Magyar Kupa arany, országos bajnoki bronzérem
2013.: Magyar Kupa arany, országos bajnoki bronzérem
2014.: Magyar Kupa arany, országos bajnoki bronzérem

Tisztelt cím!

Kérem, engedje meg, hogy szóljak néhány szót az alábbiakban a szegedi vízilabda múltjáról, jelenéről, és a jövőjéről.

A MÚLT

Szegeden a férfi vízilabda tradicionális sportágnak számít. Közel száz éve indult hódító útjára. Érdekesség hogy az első OB 1-es szezont a jelenlegi Szeged Pláza épülete mögötti tóban játszottak, majd a legendás SZUE lett a központi helye a sportágnak. Innen költözött az újszegedi Sportuszodába, ahol komoly mélypontokat és fantasztikus a szegedi sikereket is megélhetett a klub.

1999-ban sajnálatos módon az OB l/b-t is megjárta csapatunk. Ebben az évben a felnőtt csapat bizonytalan helyzete miatt védve az utánpótlást, kivált, és új egyesületet alapítva – Lihótzky Károly vezetésével – folytatta a munkát. A mai napig a két klub közös munkája együttműködési szerződés formájában történik. A Szegedi Vízipóló Suli a Szegedi VE hivatalos utánpótlásbázisa. A szegedi utánpótlásképzés hozzáértését igazolja, az a közel egy tucat játékos, akik a korosztályos világversenyekre eljutott és onnan éremmel térhetett haza.

Ilyenek voltak – a teljesség igénye nélkül – például:
Szabó Zoltán, Török Tibor, Mód Péter, Fodor Rajmund, Dr. Molnár Tamás, Kiss Csaba, Varga Árpád

A vízilabda sikerei érdekében. Mód Péter az utánpótlás klub elnöke, Szabó Zoltán tanácsadó. Dr. Molnár Tamás a Szegedi VE ügyvezetője, Kiss Csaba vezetőedző.

2002-ben e rendkívül nehéz helyzetben lépett színre Körtvélyessy Péter, akinek munkássága a mai napig meghatározza az egyesület működését. Elnökként olyan stabil klubot épített fel, ami nagyon vonzóvá vált mind a hazai, mind a külföldi élvonalbeli, válogatott játékosok számára.
2011-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Körtvélyessy Péter, akivel az egyesület nem csupán elhivatott vezetőjét, hanem szívét-lelkét, valódi mozgatórugóját veszítette el. Özvegye, Cserhalmi Julianna a mai napig – Péter hagyományait követve – komoly erőfeszítések árán segíti a klubot, és minden igyekezetével azon van, hogy megőrizze a klub működőképességét.

Nyolc éven keresztül Európa legjobb csapata között szerepelhetett, rendszeres résztvevője volt a Bajnokok Ligája sorozatnak. A klub ontotta a tehetségeket, olimpia-, világ-, Európa-bajnok és Universiadé-győztes játékosokat nevelt.

Az elmúlt tíz évben nagynevű, jó szakembernek tartott, de sajnos szegedi kötődéssel nem rendelkező edzők irányították a szakmai munkát. 2014. július 1-től Varga Péter vette át a csapat irányítását, aki egész pályafutása alatt a Szeged színeiben játszott. Először játékosként, majd másodedzőként volt lehetősége elsajátítani a szakma legapróbb fortélyait neves elődeitől. Őt követte dr. Szabó Zoltán, majd idei szezontól Kiss Csaba.

A JELEN

Az egyik legfőbb szempont a költségvetés kezelhető szinten tartása, ami sem a csapat összeállításakor, sem jelenleg nem áll hiánytalanul rendelkezésünkre. Vállalnunk kellett ezt a kockázatot, mert a tíz év alatt kemény munkával felépített reputáció elvesztésével néztünk szembe, mely azzal a veszéllyel járt volna, hogy újra hosszú ideig nem lett volna említésre méltó vízilabdacsapat Szegeden. Ez a rizikó sajnos még most is fennáll, de – az idei csapat versenyképességében és a szegedi érzelmű tőkeerős vállalkozókban bízva – reményeink szerint elhárítható. Komolyan dolgozunk azért, hogy – az elért sikerekre alapozva – hosszú távra is megalapozzuk egyesületünk sikeres jövőjét. Nyugodtan támaszkodva saját nevelésű játékosaink, éppen ezért olyan játékosokat igazoltunk, akik éhesek a sikerre és az egyik legjobb szakmaiság mellett szeretnének vízilabdázni, egyben a helyi egyetemen tanulni.

„Szeretnénk magyar, elsősorban szegedi nevelésű játékosokból csapatot építeni. Reméljük belátható időn belül erre lesz lehetőségünk.” ezt 2014-ben reméltük. Mára elmondható: külföldi játékos nélkül, a felnőtt csapat 20 fős keretéből 13 játékos Csongrád-Csanád megyében nevelkedett.
A bajnokságban a kitűzött minimum cél a biztos bent maradás, de a szoros középmezőny miatt, a legjobb középcsapat is lehetünk, így akár odaérhet az 5-6. helyre, ami már önmagában szenzációs siker lenne a tavalyi 13. helyezés után.

A JÖVŐ

Hosszú várakozás után 2021. elhozta azt, amit már nagyon várt a szegedi sportág. Átadásra került hazánk egyik legkorszerűbb és legszebb sportuszodája: a Tiszavirág. Ebben a csodás létesítményben szeretnék tovább írni azt a történelmet, amit az elődeink teremtettek meg.

Mindenképpen szólnunk kell a Szegedi Tudományegyetemhez fűződő kapcsolatunkról is. A csapat vezetése – elsősorban Péter kezdeményezésére – nagyon fontos kapcsolatot alakított ki az SZTE-vel. Az együttműködésünk – amellett, hogy az Egyetem anyagilag is támogat bennünket – elsősorban arra alapul, hogy a játékosainkat támogassuk abban, hogy a sportpályafutásuk befejezése után hosszú távon is megfelelő életminőséget tudjanak biztosítani maguknak. Ez a kapcsolat több szálon is gyümölcsöző: nagyobb vonzerőt biztosít a csapat számára, hosszú távú perspektívát jelent a játékosoknak, és a magasabb intelligencia a vízben is érezteti a hatását.

Klubunk elismertségéhez, és hírnevéhez nem fér kétség. Óriási érték, amit hosszú évek munkájával építettünk fel, elvesztése ellehetetlenítené a vízilabda sportot Szegeden, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy tömegsport szintre süllyed. Ezért fontos, hogy egy stabil, lehetőleg több lábon álló klubot működtessünk – ami közép és hosszútávon gondolkozik és tervez -, és amelynek létét és működését egy szponzor esetleges kiválása nem renget meg alapjaiban. A korábbiaktól eltérően széles alapokra szeretnénk helyezni a csapat költségvetését, számítunk a szegedi kötődésű, lokálpatrióta vállalkozásokra.

A vízilabda nemzeti sport. Igazi Hungarikum. Az elmúlt húsz évet nézve szinte minden világversenyen érmet nyert a felnőtt férfi válogatott, és hasonlóan jól szerepeltek női és utánpótlás csapataink is. Azt gondolom, minden vállalkozás, cég, amely a vízilabda támogatása mellett döntött, utólag elégedett lehet és büszkeséggel töltötte el, hogy ezeknek a sikereknek közvetve, vagy éppen közvetlenül részese lehetett.

A magyar vízilabda sportnak és Szeged városának szüksége van egy erős vidéki bázisra, amellyel komolyan kell számolni, hogy jövőben is szerves részét képezze a vízilabda életnek, és amely kiemelkedő tudású első osztályú, válogatott játékosokat, és a felnőtt életre kész férfiakat nevel, életre szóló élményeket szerezve fiatal sportolóknak, szülőknek, szurkolóknak és támogatóknak.

AZ UTÁNPÓTLÁS:

A sporttámogatási rendszerben bekövetkezett változások miatt – a TAO-nak köszönhetően – az utánpótlás egyesületben is komoly változások mentek végbe. Reményeim szerint ennek az eredménye rövid időn belül láthatóvá válik azzal, hogy a felnőtt csapatban is szóhoz juthatnak, és meghatározó játékosokká válhatnak a saját nevelésű fiataljaink. Nem beszélve arról, hogy a magyar nemzeti válogatottnak is tagjai lehetnek. Ehhez a munkához az utánpótlás szintjén jelen pillanatban minden – anyagi háttér, szakember gárda – adott. Mára megduplázódott a vízilabdázó gyerekek száma az öt évvel ezelőtti állapothoz képest. Csapatainkat átszerveztük, a konkrétan vízilabdázással és nem csak úszással foglalkozó korosztályok életkorát leszállítottuk több évvel, valamint a szakmai stáb is jelentősen bővült olyan szakemberekkel, akik korábban az első osztályú csapat meghatározó tagjai voltak.

A “Sportolók a Drog Ellen” egyesület elnökeként is mondom, hogy társadalmunkat, különösen a fiatalokat fenyegető és romboló veszély a kábítószer. A tájékoztatást, a felvilágosítást, a prevenciót nem lehet elég korán kezdeni, mert a mai ifjúság már a tizenéves kor évei elején szembesül a drogok veszélyeivel. Ha van lehetősége idejét tartalmasan, hasznosan eltölteni, ez a veszély jelentősen csökkenhet.

A vízilabda egy olyan közeg, ami erre a problémára is megoldást adhat. A közösséghez tartozás óriási motiváló erővel bír, és aki sportol, annak sokkal kevesebb a lehetősége és igénye engedni az élvezeti szerek kísértésének. Ha évente 30-40 gyereket sikerül megnyerni, hogy ezt a sportágat válassza, csinálja, és örömét lelje benne, és ezáltal ne nyúljon drogokhoz, már megérte minden erőfeszítés, amit tettünk népszerű sportágunk érdekében.