TAO információ TIPP Mix TIPP Mix 1% SZJA
 

Szegediek vezérletével aranyérmes az Universiaden a magyar pólócsapat

 
17 júl 2013

A magyar férfi vízilabda-válogatott a döntőben 5–4-re legyőzte a házigazda Oroszországot, így Vincze Balázs legénysége a magyar egyetemi csapat negyedik aranyérmét szerezte.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség tájékoztatása alapján a zsúfolásig megtelt uszodában természetesen szinte mindenki az oroszoknak szurkolt, a magyar csapatnak ezzel is meg kellett küzdenie, de pólósaink remekeltek.

Az első gólt még a Szintyez Kazany centere, Zinnyatullin szerezte, de Tóth Márton az első negyedben egyenlített. Kevés gól esett a találkozó elején, a szünetben 1–1 volt az állás. A meccs nagyon kemény volt: Halek Márton például ápolásra is szorult, mert elkezdett vérezni az orra.

A második nyolc percben Bisztritsányi Dávid továbbra is magabiztosan védett a kapuban. Az orosz szövetségi kapitány folyamatosan cserélt, nem volt megelégedve a csapatával. Erdélyi Balázs a vezetést is megszerezte nekünk, de az oroszok hamar egyenlítettek.

A nagyszünetben 2–2 volt az állás.

A folytatásban Bisztritsányi megtartotta kiváló formáját, s bár Zinnyatullin ismét a házigazdáknak szerzett vezetést, Szentesi Ádám egyenlített, majd Mezei Tamás demoralizáló akciógóljával ismét nálunk volt az előny. Somogyi Balázs pedig nagyon elhallgattatta az orosz szurkolókat – góljának köszönhetően 5–3-as vezetéssel vághattunk neki az utolsó játékrésznek.

A Posillipótól a szegediekhez igazoló Tóth Márton kiemelte, hogy tíz éve nem nyert universiadét a magyar pólócsapat:

„Álomvédekezés, álomjáték. 10 éve nyert férfi vízilabdacsapat legutóbb universiadét, Teguban. Az oroszok kaptak egy kis hátszelet, benne volt a pakliban. Így is nyertünk. Az egyetemi sport igazi ünnepe a mai.”

Vincze Balázs szövetségi kapitány, a Szeged edzője: „Tudtam, hogy vannak még tartalékaink. Akkor tudtuk ezeket mozgósítani, amikor szükség volt rájuk. A fiúk az első perctől az utolsóig küzdöttek. Másfél hónapja edzünk együtt. Megfogadtuk, hogy az utolsó leheletünkig harcolunk. Így is történt.

Somogyi Balázs, a Szeged játékosa, a Szegedi Tudományegyetem hallhatója: „Le a kalappal a csapat előtt! Akkor hoztuk ki magunkból a maximumot, amikor kellett. Most. Szeretni való társaság a mienk. Hihetetlenül alázatosak a sport és egymás iránt.”

FÉRFI VÍZILABDA, DÖNTŐ
Magyarország–Oroszország 5–4 (1–1, 1–1, 3–1, 0–1)
A magyar gólszerzők: Mezei, Tóth, Erdélyi, Somogyi, Szentesi
BRONZMÉRKŐZÉS
Szerbia–Olaszország 12–10

AZ UNIVERSIADE-VÁLOGATOTT KERETE
Barabás Botond, Bisztritsányi Dávid, Chilkó Márton,  Erdélyi Balázs, Halek Márton, Juhász Zsolt, Korényi Balázs, Kovács Gábor, Mezei Tamás, Somogyi Balázs, Szécsi Dávid, Szentesi Ádám, Tóth Márton