TAO információ TIPP Mix TIPP Mix 1% SZJA
 

Leinweber Olivér is fut a III. Lions diabétesz futáson

 
24 ápr 2023

Szombaton rendezik meg Szegeden a III. Lions jótékonysági diabétesz futás és egészségnapot. Klubunk is képviselteti magát az eseménye. A Zue.hu Szegedi VE és a Szegedi Vízipóló Suli játékosai is ott lesznek a rajtnál. Utánpótlás-válogatott játékosunk, Leinweber Olivér cukorbetegséggel küzd. Oli életmódot váltott, de továbbra is magas szinten vízilabdázik, megtanult élni ezzel a problémával. Vele beszélgettünk.

– Szombaton, április 29-én immár harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Első Lions Club a jótékonysági diabétesz futás és egészségnapot. Te is ezzel a problémával küzdesz, mit jelent neked ez az esemény?

– Talán nekem is segít majd ez program, hiszen nem kérdés, hogy ott leszek, biztos vagyok benne, hogy megtudok olyan dolgot is, amivel eddig nem voltam tisztában. És nagy segítség azoknak a társaimnak, akik ugyanebben az állapotban vannak, és ezzel kell élniük. Én sohasem nevezem ez betegségnek, ez egy állapot.

– Hogyan tudod összeegyeztetni az élsporttal, mennyire nehéz?

– Lassan a másfél év alatt úgy gondolom, hogy ezt sikerült teljesen összehangolni. Muszáj sportolni, a mozgás segít levinni a cukorszintet. Nekem külön mondták, hogy kötelező mozogni. Szóval sikerült az élsportot összeegyeztetni.

– Nagyon fiatal voltál amikor megtudtad, hogy ilyen problémával küzdesz. Megviselt azért?

– Természetesen igen, mert megijedtem, hogy mit fogok csinálni, féltem, hogy mi lesz velem, hiszen két hónapig nem mozoghattam, nem sportolhattam. Ez nehéz időszak volt. Szerencsére gyorsan túltettem magam ezen, elkezdhettem edzeni, ez pedig rengeteget jelentett.

– Ki tartotta benned a lelket?

– Szüleim, testvéreim elsősorban, de az edzőim, tanáraim rengeteget adtak ebben az időszakban.

– Mit jelent neked a vízilabda?

– Mindent! Az életem legnagyobb részét!

– Hogyan tudod összeegyeztetni a vízilabdát és a tanulást?

– Nagyon nehéz! Nem lettem magántanuló, bejárok órákra, hogy tudjak jegyeket szerezni. Nem egyszerű összehangolni, hiszen sokszor előfordul, hogy bemegyek az iskolába, majd a délelőtti edzésen szerepelek, utána pedig ismét vissza a suliba. Ezután irány haza, tanulás, edzés, tanulás. Ez egy napom. Az alvásidő az elmúlt időszakban lecsökkent, de mindenre odafigyelek, így a regenerációra is. Szerencsére jól megy a tanulás, így ezzel sincs gondom.

– Szombat nagy nap lesz, hiszen ekkor rendezik meg a III. Lions jótékonysági diabétesz futás és egészségnapot. Szeretsz futni?

– Én sajnos nem szeretek futni, mert azért kezdtem el vízilabdázni, mert a két lábam összeakadt, miközben sétáltam, annyira ügyetlen vagyok a parton. Ennek ellenére megyek, ott leszek, és természetesen futok, ez nem is lehet kérdés, mert ez egy remek rendezvény.