TAO információ TIPP Mix TIPP Mix 1% SZJA
 

„Légy te is donor!” – szegedi csapatok közös felhívása

 
03 máj 2024

A szegedi sportklubok figyelemfelkeltő felhívást fogalmaztak meg „Légy te is donor!” szlogennel.

A történet onnan indult, hogy a Szegeden élő Edit régóta donorra vár, és abban reménykedik, hogy hamarosan találnak neki egy olyan embert, aki segíteni tud rajta. Dr. Modok Szabolcs orvos elmondta, hogy Magyarországon nagyon kevesen jelentkeznek donornak, a világon 40 millió jelöltet tartanak nyilván, hazánkban viszont csak hétezret, és nagyon lassan nő a számuk. Nem csoda, hogy a magyar betegek rendszerint német vagy lengyel donortól kapnak őssejteket. Ezekben az országokban minden 10–20. állampolgár tagja a donorregiszternek.

A szegedi sportklubok pedig összefogtak. Az OTP Bank-PICK Szeged férfi kézilabda-, az SZTE-Szedeák férfi kosárlabda-, a Szegedi VE férfi vízilabda-, a Szegedi RSE női és férfi röplabda-, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia labdarúgócsapata és a Szegedi Úszó Egylet válogatott sportolói közös figyelemfelkeltő felhívást fogalmaztak meg „Légy te is donor!” néven.

Edit a párjával, Attilával érkezett az eseményre, és csillogó szemmel állt be a PICK Aréna küzdőterére a sportolói csoportba. Nagyon boldog volt, hogy Szegeden ilyen összefogás próbálja meg felhívni az emberek figyelmét, és megpróbál segíteni a gyógyulásra váró embereknek. Örömmel tudatjuk, hogy a közös fotó és a videó elkészült a kampányhoz!

Most pedig szeretnénk néhány fontos információval szolgálni, mert a donorrá válás folyamata nem közismert Magyarországon.

Az őssejtadással járó kellemetlenségek és veszélyek eltúlzottak. A csontvelő-transzplantáció során lényegében a beteg csontvelőt egy egészségesre cserélik le, és ennek szerves részeként a beteg egy új immunrendszert is kap. A megbújó daganatsejtek féken tartása elsősorban ennek az új immunrendszernek a feladata.

A vérképző őssejteket érdekes módon nem egy másik egyén csontvelőjéből veszik, hanem a véréből gyűjtik le egy centrifuga segítségével. Ezeknek az őssejteknek a beadása is vénába történik, és a sejtek önállóan megtalálják a nekik megfelelő fészkeket a csontvelőben. Szóval az őssejtek legyűjtése nem károsítja a donorok egészségét, és nem jár jelentős kellemetlenséggel.

Részletesen ITT lehet mindenről olvasni.

Bízunk benne, hogy a szegedi sportolók felhívása sok helyre eljut, mert nagyon sokan várnak segítségre!